SAN (Storage Area Network) Nedir ?

Depolama Alanı Ağlar genellikle veri depolama alanına erişim sağlamak için kullanılır. Bunlar, diskler, teyp sürücüleri vb. Gibi depolama cihazlarına, bir işletim sistemi tarafından sistem depolama cihazları olarak erişilebilmesini sağlar.
Depolama Alanı Ağları oldukça ucuzdur ve bu nedenle hem büyük şirketler hem de küçük işletmeler tarafından kullanılır.

Depolama alanı ağlarını gösteren bir resim aşağıdaki gibidir:

Depolama Alanı Ağlarının Bileşenleri

Depolama alanı ağlarındaki farklı bileşenler:

Ana Katman

Depolama alanı ağına erişim sağlayan tüm sunucular toplu olarak ana katmanı oluşturur. Bu sunucular, işletim sisteminin depolama aygıtlarına depolama alanı ağı üzerinden bağlanmasını sağlayan ana bilgisayar veri yolu adaptörlerine sahiptir.

Kumaş katmanı

Depolama alanı ağlarındaki ağ cihazları, kumaş katmanını oluşturur. Bunlara yönlendiriciler, ağ geçitleri, köprüler, kablolar vb. Dahildir. Tüm bu cihazlar depolama alanı ağındaki verilerin kaynaktan hedefe taşınmasına yardımcı olur.

Depolama katmanı

Depolama alanı ağındaki depolama aygıtları birlikte depolama katmanını oluşturur. Bu aygıtlar arasında veritabanı sunucusu, dosya sunucusu, sabit disk, manyetik bant vb. Bulunur. Tüm depolama aygıtları mantıksal birim numarası (LUN) olarak bilinen bir numara içerir. Bu numara kullanılarak depolama alanı ağında benzersiz bir şekilde tanımlanabilirler.

Depolama Alanı Ağlarının Avantajları

Depolama alanı ağlarının farklı avantajları şunlardır:

  • Depolama cihazları sistemden bağımsızdır ve verilere depolama alanı ağı kullanılarak erişilir. Böylece depolama cihazları gerektiği gibi arttırılabilir ve azaltılabilir.
  • Depolama, sistemin görünümünden çıkarılır ve ayrı bir ağa taşınır ve taşınır. Bu, verilerin yerel trafikten veya darboğazlardan etkilenmediğinden, genel olarak daha iyi bir performansa yol açar.
  • Depolama verileri, depolama alanı ağında çok güvenlidir ve başkaları tarafından kopyalanamaz veya çalınamaz.
  • Depolama alanı ağı kullanılarak ayrı olarak tutulan depolama verilerinin uzak bir kopyası bulunabilir. Birincil veri hatası veya doğal afet varsa bu yararlı olabilir.

Depolama Alanı Ağlarının Dezavantajları

Depolama alanı ağlarının farklı dezavantajları şunlardır:

  • Depolama alanı ağında çok fazla trafik varsa, işlemler çok yavaş olacaktır. Bu nedenle, veri kapsamlı uygulamalar için depolama alanı ağlarını kullanmamak daha iyidir.
  • Depolama alanı ağı ortak bir ortamda çalışır. Bu nedenle, hassas işlemler için verilerin sızabileceği yönünde bir değişiklik var.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Solve : *
10 − 10 =