Random Access Nedir ?

Random Access, verilere rastgele erişme yeteneğini ifade eder. Sıralı erişim sisteminde A noktasından Z noktasına gitmek için tüm araya giren noktalardan geçmelisiniz. Random Access bir sistemde ise doğrudan Z noktasına atlayabilirsiniz. Diskler rastgele erişim medyası iken, bantlar sıralı erişim medyasıdır.
Aşağıdaki görselde de gördüğünüz üzre. Sequential Access gidilmek istenen kısma teker teker sıralı olarak giderken Random Access doğrudan gitmektedir.

Örneğin DVD,CD gibi disklerde istediğimiz müziğe gidebiliyorken kasetlerde istediğimiz şarkıya gitmek için sürekli ileri sarmamız gerekiyor. Dvd, Cd rabdom access, kaset ise sequential access olarak ifade edilebilir.

Rastgele erişimli bir veri dosyası, dosyanın herhangi bir yerinde bilgi okumanıza veya yazmanıza olanak sağlar . Sıralı erişimli bir dosyada, yalnızca dosyanın başından itibaren bilgileri sıralı olarak okuyabilir ve yazabilirsiniz. Her iki dosya türünün de avantajları ve dezavantajları vardır. Bilgiye her zaman aynı sırayla erişiyorsanız, sıralı erişim dosyası daha hızlıdır. Bilgiye rastgele erişme eğilimindeyseniz, rastgele erişim daha iyidir.

Rastgele erişim bazen doğrudan erişim olarak da adlandırılır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Solve : *
19 × 14 =