WordPress Manuel Güncelleme – FTP Üzerinden

WordPress küçük değişikliklerde kendini otomatik olarak günceller.

WordPress’e köklü değişiklikler geldiğinde ise, wordpress kullanıcılarına admin panellerinde “wordpress’in yeni bir sürümü mevcuttur” diye bir mesaj sunulur ve kullanıcının tek bir tıkıyla wordpress otomatik olarak kendini günceller.

Fakat bazı durumlarda wordpress’i admin panelinden güncellemek mümkün olmayabilir. Bu yüzden bende sizlere bu yazımda wordpress manuel güncelleme yani ftp üzerinden wordpress güncelleme nasıl yapılır, detaylı bir şekilde anlatacağım.

Adım 1: Wordpress Manuel Güncelleme İşleminden Önce Yapmanız Gerekenler

Manuel güncelleme işlemine başlamadan önce mutlaka yapmanız gereken ilk şey wordpress sitenizin yedeğini almak. Eğer site yedeği nasıl alınır bilmiyorsanız, WordPress Site Yedekleme başlıklı yazımda bu işlemi nasıl yapacağınızı detaylı anlattım.

Daha sonra wordpress.org adresinden wordpress sitenizi güncelleyeceğiniz en son sürümü bilgisayarınıza indirin. İndiridiğiniz zip dosyasının içini açın ve içerisindeki wordpress dosyasını zip’ten çıkartıp boş bir klasör içerisine atın.

Adım 2: Güncel WordPress Dosyalarını FTP ile Sunucunuza Yükleyin

FTP üzerinden sitenizin server’ına bağlandıktan sonra sitenizin root dosyasına gidin yani wordpress’in yüklü olduğu yere. Paylaşımlı hostinglerde bu public_html dosyası altındayken vps gibi hostinglerde genelde http dosyası altında olur.

Wordpress manuel güncelleme - ftp üzerinden

Ardından File Zilla ekranının sol tarafından bilgisayarınıza indirdiğiniz ve zip olarak açtığınız wordpress dosyasını açın. Wp-adminwp-includes ve diğer tüm dosyaları ( index.php, wp-adtive.php ) seçerek sağ tıklayın ve karşıya yükle deyin.

Not: wp-content dosyasınızı kesinlikle bu işlemin dışında tutun. Normalde wp-content dosyanızıda seçip karşıya yükle deseniz bile var olan wp-content dosyasının üzerine yazar, resimleriniz kaybolmaz fakat siz yinede wp-content dosyasını bu işin dışında tutun.

Karşıya yükle butonuna basıp işlemi başlattıktan sonra, File Zilla seçtiğiniz dosyaları bilgisayarınızdan web hosting‘inize yüklemeye başlar. Karşıya yükleme işlemi sırasında dosyalar hali hazırda sunucunuzda bulunduğu için (eski sürümleri) File Zilla karşınıza aşağıdaki resimdeki gibi uyarı çıkaracaktır.

Bu uyarı çıktığında resimde de şeçtiğim seçenekler gibi İşlem: Üzerine yazılsın – Her zaman şu işlem yapılsın – Yalnız geçerli aktarım kuyruğu uygulansın seçeneklerini seçerek işleme devam edin.

Ftp üzerine yazma uyarısı

Adım 3: WordPress Veritabanı Güncelleme

Yeni wordpress sürümünde sadece wordpress dosyaları değil aynı zamanda veritabanı güncellemeside yapılmış olabilir. Normalde otomatik wordpress güncellemelerinde veritabanıda otomatik olarak güncellenir fakat biz wordpress güncelleme işlemini manuel olarak yaptığımız için veritabanınıda manuel olarak güncellemeliyiz.

Bu işlemi yapmak oldukça basit. Sadece Wordpress sitenizin admin bölümüne gidin ( sizinsiteniz.com/wp-admin). Gittiğinizde, wordpress otomatik olarak size aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi bir uyarı sunacaktır.

wordpress veritabanı güncelleme uyarısı

Karşınıza çıkan mesajda sadece “Update WordPress Database” butonuna basmak wordpress veritabanınızıda son sürüme güncelleyecektir. Sorunsuz bir şekilde veritabanı güncelleme işlemi gerçekleşirse, başarılı veritabanı güncelleme mesajınıda aynı ekranda görünecektir.

WordPress manuel güncelleme işlemi bu kadar. WordPress sitenizin admin paneline gidebilir ve güncellediğiniz sürüm versiyonunu başlangıç sekmesi altından teyid edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Solve : *
22 × 28 =