esx - blog.beyazdc.com

VMWare Esxi 6.7 Kurulumu

VMWare Esxi 6.7 Kurulumu

Sanallaştırmanın lideri olarak görülen Vmware Esxi hakkında bir çok yerde bilgi olmasına rağmen kurulum ile alakalı bilgiler yetersiz kalıyor ve her sürüm güncellemesinde yeni bir özellik geliyor.

Öncelikle  Sunucu Sanallaştırma Nedir?
Fiziksel bir sunucunun, bir host sistemin içinde birbirinden bağımsız birden çok sunucuymuş gibi çalışmasını sağlamaktır. Yani bir bilgisayarı birden çok bilgisayar gibi çalıştırabilme işlemidir. Bu sanal sunucular VPS ya da VDS olarak adlandırılırlar.
Sanallaştırılmış bir bilgisayar temelde sadece bir sabit disk dosyasıdır. Bununla birlikte sabit diskinizdeki bu dosya, aslında bir yedekleme (backup) dosyası olarak da kabul edilebilir. Yani bu dosyayı (içeriğindeki işletim sistemi ve uygulamaları) istediğiniz yere taşıyıp sonradan sanal makineye tekrar kopyalayarak çalıştırabilirsiniz.

BT çalışanları için en büyük kabus bir server’ın bozulması ve yeniden kurulması işlemidir. Sanal sistemde ise mevcut serverın yedeklerini belirli zamanlarda alıyorsanız, bozulan serverın yerine yenisini koymanız en fazla 30 dakika sürmektedir. Ayrıca sanal ortama taşıdığınız sunucuları fiziksel ortama fiziksel ortamdaki sunucuları sanal ortama kolayca taşıyabilirsiniz.

VPS (Virtual Private Server / Sanal Özel Sunucu) : Bağlı oldukları sunucuların kaynaklarını ihtiyaçları kadar kullanabilirler. VPS’de işlemci ve thread sınırlaması yoktur. Bu bir avantaj gibi görünsede bir sanal sunucuda işlemciyi zorlayan bir uygulama çalıştığında aynı hostta yer alan diğer sanal sunucular olumsuz etkilenirler.

VDS (Virtual Dedicated Server / Sanal Ayrıştırılmış Sunucu): Özellikleri ve sınırları kullanıcı tarafından belirlenir. VPS’deki gibi aynı hostta bulunan sanal sunuculara müdahale yada diğer sunucuların VDS’e müdahelesi sözkonusu değildir.

VMware ESXi Nedir?

VMware 1999 yılında kurulumuş bir şirket ve ilk ürünü VMware Workstation’dır. Bu ürün bilgisayarlarımıza kurduğumuz ve Windows ile aynı zamanda diğer sanal pc lerin çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. VMware bu başarılı ürünü server ortamı için geliştirmiş ve 2001 yılında ESX Server1′i adıyla bizlere sunmuştur. ESXi bir ürün değil, salt bir adaptör görevi gören Unix temelli bir işletim sistemidir. Evet bir işletim sistemidir, sunucu kaynaklarını yok denecek az derecede kullanan üzerine kurulan sanal sunuculara oldukça çok kaynak bırakan bir işletim sistemidir.

VMware ESXi Kurulumu

Kuruluma başlamadan önce ESXi sistem gereksinimlerine bakmakta yarar var.

Bunun için “VMware Uyumluluk Kılavuzu” bakınız.

Temel olarak 4Gb ram ve 2 cpu (sanal çift çekirdek işlemci uyumluluğu mevcut.) olmadan kurulum gerçekleştirilemiyor. BIOS üzerinden işlemcinizin Virtualization özelliğide aktif olmalıdır.

NOT: ESXi kurulum için gerekli ISO dosyası için https://www.vmware.com/go/download-vspherehypervisor sayfasını ziyaret ediyoruz. Download için üye olmamız gerekmektedir, Login işleminden sonra Manually Download linkine basarak ISO dosyasını indirebilirsiniz. 

CD’yi ya da kurulum yapacağımız medyayı host sunucuya takıp reboot yapalım.
“Installer” işlemini başlatıyoruz.

esx - blog.beyazdc.com
esx – blog.beyazdc.com www.netteyemek.com
Kurulum için ön yükleme yapılırken bekliyoruz.
Kurulum ekranına geçtikten sonra Enter ile devam ediyoruz
F11 ile kullanıcı sözleşmesini kabul ediyoruz.
Sistemi taramasını bekliyoruz.
Diskimizi yapılandıracağız, hangi diske vmware esxi kurmak istediğimizi seçip enter ile devam ediyoruz.
Sistem klavyesi seçeneğini seçerek ilerliyoruz.
tekrar sistem taraması yaptıktan sonra kurulum ekranına geçiyoruz.
Kurulum ekranına geçerken bizden root şifresi belirlememizi isteyecek şifremizi belirlerken özel karakter kullanmayı unutmayın, f11 ile kurulumu başlatıyoruz.
Kurulum başladığında bitmesini bekleyeceğiz. Kurulum bittikten sonra reboot ekranı gelecek reboot ettikten sonra ağ ayarlarını yapıp bağlantı yapabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Solve : *
38 ⁄ 19 =