BeyazDC – Teknoloji ve Bilgi Blogu | blog.beyazdc.com

SAN (Storage Area Network) Nedir ?

Depolama Alanı Ağlar genellikle veri depolama alanına erişim sağlamak için kullanılır. Bunlar, diskler, teyp sürücüleri vb. Gibi depolama cihazlarına, bir işletim sistemi tarafından sistem depolama cihazları olarak erişilebilmesini sağlar.
Depolama Alanı Ağları oldukça ucuzdur ve bu nedenle hem büyük şirketler hem de küçük işletmeler tarafından kullanılır.

Depolama alanı ağlarını gösteren bir resim aşağıdaki gibidir:

Depolama Alanı Ağlarının Bileşenleri

Depolama alanı ağlarındaki farklı bileşenler:

Ana Katman

Depolama alanı ağına erişim sağlayan tüm sunucular toplu olarak ana katmanı oluşturur. Bu sunucular, işletim sisteminin depolama aygıtlarına depolama alanı ağı üzerinden bağlanmasını sağlayan ana bilgisayar veri yolu adaptörlerine sahiptir.

Kumaş katmanı

Depolama alanı ağlarındaki ağ cihazları, kumaş katmanını oluşturur. Bunlara yönlendiriciler, ağ geçitleri, köprüler, kablolar vb. Dahildir. Tüm bu cihazlar depolama alanı ağındaki verilerin kaynaktan hedefe taşınmasına yardımcı olur.

Depolama katmanı

Depolama alanı ağındaki depolama aygıtları birlikte depolama katmanını oluşturur. Bu aygıtlar arasında veritabanı sunucusu, dosya sunucusu, sabit disk, manyetik bant vb. Bulunur. Tüm depolama aygıtları mantıksal birim numarası (LUN) olarak bilinen bir numara içerir. Bu numara kullanılarak depolama alanı ağında benzersiz bir şekilde tanımlanabilirler.

Depolama Alanı Ağlarının Avantajları

Depolama alanı ağlarının farklı avantajları şunlardır:

Depolama Alanı Ağlarının Dezavantajları

Depolama alanı ağlarının farklı dezavantajları şunlardır:

 

Exit mobile version